İlk kez bilgisayarlardan uzak bir konudan bahsetmek istiyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere konum ilk yardım. İlk yardım oldukça hassas bir konu olmasına rağmen ülkemizde sürekli göz ardı edilen ve maalesef cahillik düzeyimizin en hat safhada olduğu konulardan birisi. Üniversite mezunu eğitimli bir birey olarak kendim için bile konu hakkında zır cahil olduğumu söyleyebilirim. Ta ki yaklaşık iki hafta önce ofis olarak çaycımız, ve müşteri temsilcilerimizden tutun yöneticilerimize kadar aldığımız ilk yardım eğitimine kadar.

Anlaştığımız ilk yardım eğitimi veren özel bir firmadan gelen eğitimciler eşliğinde yoğunlaştırılmış bir ilk yardım eğitimine tabi tutulduk. Hafta sonu Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün süren sözlü ve uygulamalı eğitimin ardından eğitim yerine gelen sağlık bakanlığı yetkililerinin gözetiminde sınava tabi tutulduk. Sınavın ardından ben dahil çoğumuz “ilk yardımcı”  sertifikasını almaya hak kazandık. Artık insanlara acil müdahele edebilme konusunda kendime çok daha fazla güveniyorum ve şimdiye kadar öğrenmemiş olduğum için biraz olsun kendime kızıyorum da.

Eğitimin ardından düşünüyorum da; birisi önümde bayılsa tokat mı atardım, su mu içirmeye çalışırdım? Bir insan bilinç kaybı yaşıyor ve etraftaki insanlar nasıl müdahale edeceklerini bilmedikleri için bu insan kendi dil kökünün solunum yolunu kapatması gibi basit bir nedenden dolayı ölüyor. Her gün bir çok insan basit müdahalelerle kurtulabilecekken yanlış müdahalelerden dolayı ya ölüyor ya da sakat kalıyor.

Toplumumuzda ilk yardımcıların daha da artması ve artık televizyonlarda karga tulumba müdahaleler görmemek dileğiyle sağlıcakla kalın...

Not: Yazıyı okuyan okuyuculardan konu ile ilgili fikirlerini aşağıda belirtmelerini rica ediyorum.

First Aid Poster